78212

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


R. Polášek (85.71.180.241) --- 24. 10. 2011
Re: ztekucovani medu

Já jsem rozpouštěl až tři flašky od okurek medu výkonem cca 140 watt jeden až dva dny při nadstavené teplotě na regulátoru cca 45 st C. Ale v obyčejném neizolovaném plastovém vědru 50 l přehozeném jen dekou nebo ručníkem.
Spínání termostatem tak zhruba půl na půl , takže spotřeba byla tak asi 1.5 - 3 kilowatty.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 54604


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Sroll Josef (e-mailem) --- 24. 10. 2011
RE: ztekucovani medu

Používám spirálu speciálně na rozpouštění medu
http://www.vcelarstvisedlacek.cz/fot_open.php?f=img_commodity/4131.jpg

koupenou ve včelařské prodejně v Nasavrkách (mají ji i jinde) a plná spokojenost. Konev se otevře, spirála posadí na povrch tuhého medu a zapne se do elektřiny. Do dvou dnů se protaví a propadne až na dno a konev je úplně tekutá, i kraje, kam spirála nesahá a nic se nemůže nikde přehřát. Med je příjemně teplý a čirý, konev na povrchu vlahá. Konev není třeba isolovat, protože se zahřívá zevnitř a ztráty jsou malé (při pokojové teplotě). Obalení dekou by asi proces trochu urychlilo. Rychlé, pohodlné a nikde nepřekáží celý rok nějaká bedna. Příkon je uváděn 75W.

Pepa


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 54605


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
R. Polášek (85.71.180.241) --- 24. 10. 2011
Re: ztekucovani medu

On jinak ani není problém udělat podstavec a rozpouštět třeba konev medu uvnitř obyčejných nástavků. Pokud to jsou ještě nástavky izolované, je to krásně úsporné. Pokud to jsou masívní nástavky ze dřeva, i ty docela dobře izolují, případně se to udělá uvnitř baráku a uniklé teplo se potom může počítat jakoby na vytápění baráku. Ostatně na spotřebě tepla je i rozdíl, když se roztápí někde ve studené pracovně, kde je 5 - 10 st C nebo v nějaké obytné vytápěné předsíni bytu, kde je třeba 20 st C
Bedna nepřekáží, protože není a podstavec s termostatem se někde schová nahoru na skříň.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 54606


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Stonjek (90.179.161.201) --- 25. 10. 2011
Re: ztekucovani medu

Já si myslím, že radit někomu, jak má rozpouštět med teplem, chybí zásadní informace a to jak velkého množství medu by se to mělo týkat. Když tato informace chybí, je to v podstatě žvanění o ničem. Ztekutit několik sklenic tak stačí dát je na radiátor a hodit přes ně starý svetr. Jde li pak o množství do q tak přituhuje. Místo starých lednic doporučuji mrazák, protože je izolačně daleko lépe proveden a energie stále podražují a není to konečný stav. Srovnání: používal jsem starou ledničku Minsk a k nahřátí 4 věder s medem jsem potřeboval 2,5 dne a teplo mě dělaly 2 žárovky 60 W. Dnes u mrazáku 350 l mám nahřáto za 24 hod a nepoužívám ani ventilátor. Nahřívám 7 věder, což je asi 1 q. medu. Topení mám z el trouhy a jednotlivé okruhy mám zapojené do serie. To má pak příkon 300 W a je to asi navždy. Žárovky odcházely jedna za druhou. Termostat z bojleru, také věčná záležitost. Ventilátor je zbytečný, protože topení je pod . Navíc mrazák má výhodu v tom, že když se dá o jedno vědro méně, vejde se tam vysoušeč. A to je bezv. záležitost hlavně u květového medu. Nahřeje se, teplota se stáhne na 30 stupňů a pak jen několikrát zamíchat. A je po problému s velkým obsahem vody. Když pak množství medu přesáhne tuny, je potřeba asi speciální zařízení, ale to asi nebylo předmětem dotazu a profíci určitě nepotřebují rady od amatérů. Zdraví r. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 54607


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
KaJi (90.179.243.173) --- 25. 10. 2011
Re: ztekucovani medu

V topné sezoně nemám problém, postavím hobok za kamna a za dva dny je zadarmo tekutý a je to šetrné. Jendou jsme to přehnal a tak sjem šel ze zvědavosti pro teploměr a teplota po zamíchání byla pod těsně pod 50.

ALe slyšel jsem, že existují topné spirály z nerez trubky a napojí se to hadicemi na topení.
Máte s tím někdo zkušenosti?


Jiank k filtrační nádobě mám topnou spirálu (ale je tvarovaná do kužele) a ta má ovladač i s termostatem.
Prodává se to i v mnoha dalších provedeních. Až budu zase někdy nakupovat, tak spirálu si koupím s tímto temrostatem.
Přijde mi to pohodovější a asi to bude i rychlejší - díky regulaci nemusí mít nižší instalovaný výkon.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 54608


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
R. Polášek (85.71.180.241) --- 25. 10. 2011
Re: ztekucovani medu

"ALe slyšel jsem, že existují topné spirály z nerez trubky a napojí se to hadicemi na topení.
Máte s tím někdo zkušenosti?"

Ono se toho dá dneska udělat strašně moc a pokud se to udělá pořádně, obvykle to i spolehlivě funguje, akorát ta cena......
Protože někdo to musí spočítat a někdo potom musí najít ty správné komponenty, zakoupit je a vyrobit to.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 54610


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
R. Polášek (85.71.180.241) --- 25. 10. 2011
Re: ztekucovani medu

Řekl bych, že kdo potřebuje najednou ztekutit metráky medu,a to případně opakovaně, tak má tak velký obrat ve včelách, že se mu vyplatí dát pár tisícovek minimálně na nějakou konzultaci a nástin řešení u odborníka. Taky už je to potom profi výrobna mimo prodej ze dvora a mimo oněch 40 včelstev, takže to musí být i profi potravinářské provedení, žádné kříšení použitého šrotu typu starých ledniček.
Na ztekucení množství medu do 1 - 2 konví či věder stačí tyhle amatérské rady.
U starých ledniček či mražáků je ta věc, že se jejich izolace zvyšovala až postupně, takže nějaký hodně starý mražák bude mít nepříjemně vysoký únik tepla.
Dneska už není problém sehnat za pár stovek watmetr a tu spotřebusi prostě přesně změřit.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 54609


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
petr (193.84.36.111) --- 25. 10. 2011
Re: ztekucovani medu

už jste zkoušel měřit teplotu par hodin po zacatku? spirala skutecne propada do medu, o to nic, v momente kdy je spirala zanorena po par hodina cca do nejakych 15 cisel, kdy neni roztajeny med z kraju, je teplota medu okolo 46°C (a to jsem tam radej teplomer nechtel dal nechavat). Což už mi přijde dost... potom dele, kdyz se teplota "rozvolni" mezi vyssi mnozstvi medu, uz to neni tak hrozne. Jinak znamej celou hlinikovou konev strci na chvili do paraku. Jaka je tam teplota a za jak dlouho je to hotove ovsem nevim.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 54611


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
R. Polášek (85.71.180.241) --- 25. 10. 2011
Re: ztekucovani medu

Ztekucování medu je vždycky kompromis. I když se ztekucuje nejšetrnějším možným způsobem, v komoře teplým vzduchem a použije nejnižší možná teplota, těch 45 st C. Vždycky nějaká část toho medu je delší dobu, hodiny na teplotě 45 nebo dokonce vyšší a rychle tak stárne. Takže během toho ztekucování med jakoby zestárne, řekl bych minimálně o měsíce.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 54612


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu